Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Restaurator

Restaurator

Als restaurator ben je een behoudskundige die is opgeleid in het onderzoek, de behandeling en de preventieve zorg van materieel erfgoed. Je bent vrijwel altijd gespecialiseerd binnen een restauratiediscipline zoals schilderijrestauratie of boeken. De betreffende kunstvoorwerpen (cultureel erfgoed) kunnen beschadigd zijn door ouderdom, brand, water of anders. Je bent deskundig op het gebied van restaurerende handelingen, oorspronkelijke vervaardiging en duurzame conservering. Naast specialisten voor de restauratie van boeken en schilderijen zijn er bijvoorbeeld de emaillerestaurator of de textielrestaurator. Restauratoren hebben bij grotere projecten vaak tevens een bemiddelende en/of coördinerende rol tussen de conserveringsspecialisten en de ambachtelijke specialisten.
Je werkt als restaurator bij een museum, algemene instelling voor cultureel erfgoed of overheidsinstelling. Daar werk je samen met een conservator, behoudsmedewerker / medewerker behoud en ambachtelijke specialisten zoals restauratieschilder, restauratiestukadoor enzovoorts.

De taken van een restaurator zijn onder andere:

  • in oorspronkelijke staat herstellen van cultureel erfgoed
  • Bij elke specialisatie zijn er weer andere taken die men verricht zoals:
  • Bij boeken: beschadigde en zwakke pagina's beplakken met dun Japans rijstpapier, pagina's met lijmstof impregneren, gaten vullen met nieuw (geschept) papier, bladen op volgorde leggen, katernen binden en naaien en in de band lijmen, beschadigde banden met perkamentpapier herstellen en nieuwe banden maken.
  • Bij schilderijen: kleurmetingen verrichten, paneel/doek restauratie, verfpigmenten onderzoeken en mengen, schilderen.
  • Contacten met erfgoedinstellingen/musea voor onderzoek
  • Origineel handgereedschap gebruiken
  • Foto's van verschillende fasen van restauratiewerkzaamheden maken
  • Eindrapporten opstellen over restauraties
  • Adviseren over de manier waarop bijvoorbeeld een schilderij moet worden behandeld en bewaard
  • Prijsopgaven opstellen
  • Coördineren en instrueren van het projectteam

Persoonlijkheid Restaurator

  • Praktisch
  • Creatief
  • Onderzoekend

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Restaurator bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Restaurator

  • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
  • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)
  • Analyseren
  • Beoordelen/Oordelen
  • Creatief denken (Creativiteit)

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Restaurator misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Restaurator

  • Applied Museum and Heritage Studies - HBO Master
  • Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed - WO Master
  • Master of Arts in Fine Art and Design - HBO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Restaurator op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Restaurator

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Restaurator eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Restaurator. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.