Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Sportpsycholoog

Sportpsycholoog

Als sportpsycholoog begeleid je sporters individueel of als team naar optimaal presteren. Je hebt hierbij te maken met allerlei emotionele en psychologische aspecten die de sporter kunnen beïnvloeden zoals prestatiedrang, faalangst, spanningen, groepsdruk (door team, coach, ouders, vrienden). Daarnaast is ook het ontdekken en bewustworden van sterke en minder sterke aspecten van de sporter(s) of het team in het geheel belangrijk.
Je werkt als sportpsycholoog voor een sportorganisatie of als zelfstandig sportpsycholoog. Je werkt samen met een sportcoach, sporttrainer, sportfysiotherapeut en anderen.

De taken van een sportpsycholoog zijn onder andere:

 • Gesprekken met sporters voeren
 • Sterkte- zwakte analyses, prestatiemotivatie analyse en overige testen afnemen
 • Sporters trainen om mentale technieken toe te passen ter preventie en/of interventie
 • Coaches en trainers begeleiden in positief leiderschap
 • Ondersteuning bij talentontwikkeling
 • Teamsfeerbevordering
 • Beleid rondom mentale ondersteuning ontwikkelen en uitvoeren
 • Onderzoek naar jeugdsport, talentontwikkeling, coaching, sportprestaties

Persoonlijkheid Sportpsycholoog

 • Mensgericht
 • Onderzoekend
 • Ondernemend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Sportpsycholoog bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Sportpsycholoog

 • Analyseren
 • Coachen
 • Conflicten hanteren (Conflicthantering)
 • Gesprekken voeren
 • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)
 • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Conflicten hanteren: Het zodanig handelen bij een (opkomend) conflict dat escalatie wordt voorkomen en er wederzijdse instemming en/of begrip over het onderwerp van conflict en de ontstane situatie kan plaatsvinden.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Sportpsycholoog misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Sportpsycholoog

 • Bewegingswetenschappen - WO Bachelor
 • Psychologie - WO Bachelor
 • Toegepaste Psychologie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Sportpsycholoog

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Sportpsycholoog, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Sportpsycholoog. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.