Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Art director

Art director

Als art director ben je verantwoordelijk voor het esthetische (kunstzinnige/vormgevings-) aspect van een reclame(campagne). Je doet je werk vaak onder leiding van een creative director of marketing manager. De wensen van de opdrachtgever/klant zijn reeds vertaald door de afdeling marketing in een marketing plan. Het doel van het marketing plan kan zijn het aanspreken van een nieuwe doelgroep, het vergroten van de naamsbekendheid, het bereiken van een nieuwe afzetregio, het veranderen van het imago of het vergroten van de omzet. Dat doel of die doelen zijn de basis voor het bedenken en ontwerpen van concrete reclame-ideeën. De reclame kan bestaan uit beeld-advertenties, internet-, radio- en tv-commercials, posters en nog veel meer. Je werkt zelfstandig of in een team met creatieve mensen zoals een copywriter, fotograaf, cartoonist en beeldend kunstenaar. Samen met bijvoorbeeld de copywriter bedenk je een concept voor de concrete reclame met bijbehorende  teksten, creatieve schetsen en storyboard. Met de creative director en anderen toets je dit aan het marketingplan en natuurlijk worden de ideeën gepresenteerd aan de klant/opdrachtgever. Sluit de reclame aan bij de doelen in het marketingplan? Richt de campagne zich op de juiste doelgroep? Is het soort media dat wordt ingezet een juiste keuze? Past het conceptplan binnen het budget? Als de opdrachtgever een akkoord geeft kan het plan verder worden uitgewerkt. Daarna wordt het eindresultaat gepresenteerd aan de klant en bij akkoord kan de campagne worden uitgevoerd.
Je werkt als art director bij een reclamebureau, op de publiciteitsafdeling van een bedrijf of voor je eigen reclamebureau. Daar werk je samen met een creative director, copywriter, marketing manager, marketing medewerker, fotograaf, illustrator, cartoonist, regisseur enzovoorts.

De taken van een art director zijn onder andere:

 • Marketingplan en doelen lezen
 • Bedenken van allerlei reclame-ideeën met de nadruk op de vormgevingsaspecten ervan
 • Zelf beelden en overige vormgeving maken voor concept-plan
 • Specialisten inhuren voor de invulling van de vormgeving (illustraties, foto’s, film, video)
 • Beoordelen van beelden en vormgeving van specialisten
 • Ideeën presenteren aan opdrachtgevers
 • Uitwerken van het plan van de reclamecampagne tot concrete reclame uitingen die klaar zijn om te worden ingezet op internet, radio, tv, tijdschriften enzovoorts

Persoonlijkheid Art director

 • Creatief
 • Ondernemend
 • Mensgericht

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

De persoonlijkheid van een Art director bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Art director

 • Creatief denken (Creativiteit)
 • Assertief zijn (Assertiviteit)
 • Beoordelen/Oordelen
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Commercieel denken
 • Durf hebben
 • Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
 • Overtuigen
 • Resultaatgericht zijn

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Assertief zijn: Op een goede manier opkomen voor je eigen belang, mening of visie, voor het belang van de organisatie en/of voor gestelde doelen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.

Durf hebben: Bepaalde activiteiten uitvoeren om doelen te bereiken ondanks de persoonlijke risicos die er zijn.

Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Overtuigen: Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken.

Resultaatgericht zijn: In staat zijn om met energie, motivatie en vasthoudendheid actie te ondernemen om het bedoelde resultaat te bereiken.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Art director misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Art director

 • Autonome Beeldende Kunst - HBO Bachelor
 • Beeldende Kunst en Vormgeving - HBO Bachelor
 • Interdisciplinary Arts - HBO Bachelor
 • Kunsten, Cultuur en Media - WO Bachelor
 • Popular Culture - HBO Bachelor
 • Vormgeving - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Art director

In de sector Media en communicatie zijn er veel beroepen en vacatures te vinden die zowel creatieve, technische als communicatieve vaardigheden van mensen vragen. Voor een grote groep mensen is dit een prachtige combinatie die het werken in deze sector zowel intensief als uitdagend en spannend maakt. Kijk ook eens bij andere beroepen dan Art director in deze sector in het artikel Sector Media en communicatie. Klik door om tips te lezen voor bijvoorbeeld je sollicitatiebrief of gewoon om in het algemeen meer te lezen over solliciteren.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Art director. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.