Fotograaf (algemeen)

Fotograaf (algemeen)

Als fotograaf maak je foto’s van allerlei activiteiten, gebeurtenissen, mensen, dieren, planten, natuur, voorwerpen of gebouwen voor particuliere of bedrijfsmatige opdrachtgevers. Je ben je vrijwel altijd gespecialiseerd in één of enkele werkgebieden zoals de trouwfotograaf (bruiloften en feesten), medisch fotograaf (patiënten voor, tijdens, na chirurgie), politiefotograaf (ongevallen en misdrijven), sportfotograaf (sportwedstrijden), persfotograaf (nieuwsgebeurtenissen), reisfotograaf (reisbestemmingen), modefotograaf (kleding), woningfotograaf (woningmakelaardij) of productfotograaf (producten en diensten) werken.
Je werkt als fotograaf bij een foto- en videoproductiebedrijf of als zelfstandig fotograaf. Je werkt samen met een video-editor, cameraspecialist, marketing medewerker, communicatiemedewerker en anderen.

De taken van een fotograaf zijn onder andere:

 • Overleg opdrachtgever over doelen en wensen
 • Productievoorstel maken en voorleggen aan de opdrachtgever
 • Kleurstelling, achtergronden, belichting en vormgeving kiezen
 • Belichtingsinstallaties bedienen
 • Fotoshoots organiseren
 • Fotograferen
 • Foto’s nabewerken met behulp van grafische computerprogramma's
 • Foto’s ter goedkeuring voorleggen/presenteren
 • Foto’s leveren in verschillende bestandsformaten
 • Foto-archief beheren
   

 

Persoonlijkheid Fotograaf (algemeen)

 • Creatief
 • Praktisch
 • Gestructureerd

Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief  en expressief.

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

 

De persoonlijkheid van een Fotograaf (algemeen) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Fotograaf (algemeen)

 • Creatief denken (Creativiteit)
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Commercieel denken
 • Flexibel zijn (Flexibiliteit/Aanpassingsvermogen)
 • Initiatief nemen
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Plannen en organiseren
 • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.

Flexibel zijn: Het zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden (taken, werkomgeving, mensen enzovoorts).

Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Fotograaf (algemeen) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.


Opleidingen, cursussen en trainingen Fotograaf (algemeen)

 • AV-productie: Fotograaf - MBO 4

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep 3D ontwerper orthopedische schoenen | Leestenmaker op MBO niveau 3 en/of 4. Heb je nog geen diploma op MBO-niveau 3 of 4, dan kun je een bovenstaande studie gaan doen, ook in deeltijd, dus als je al werkt. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit hèt beroep en dus dè studie is die bij je past, kijk dan eens naar de Studiekeuzetest speciaal voor het MBO. Deze test laat je allerlei studies zien die passen bij jouw persoonstype en interesses.

Vacatures Fotograaf (algemeen)

In de sector Media en communicatie zijn er veel beroepen en vacatures te vinden die zowel creatieve, technische als communicatieve vaardigheden van mensen vragen. Voor een grote groep mensen is dit een prachtige combinatie die het werken in deze sector zowel intensief als uitdagend en spannend maakt. Kijk ook eens bij andere beroepen dan Fotograaf (algemeen) in deze sector in het artikel Sector Media en communicatie. Klik door om tips te lezen voor bijvoorbeeld je sollicitatiebrief of gewoon om in het algemeen meer te lezen over solliciteren.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Fotograaf (algemeen). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.