Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Fysiotherapeut

Fysiotherapeut

Als fysiotherapeut behandel je patiënten met lichamelijke klachten op het gebied van houding en beweging door oefentherapie, fysische therapie of massagetherapie. Je helpt mensen met rugklachten, sportblessures, revalidatie na een ongeval en/of operatie of met een ziekte. Mensen kunnen een doorverwijzing naar de fysiotherapeut krijgen van een huisarts of specialist of  zelf direct contact opnemen met een hulpvraag, afhankelijk van de afspraken die ze hebben gemaakt met hun ziektekostenverzekeraar. Je werk doe je meestal in een behandelkamer waar je een behandeltafel, stoel en diverse oefenmaterialen en andere hulpmiddelen beschikbaar hebt. Daarnaast is er soms een oefenruimte beschikbaar met diverse soorten (fitness-)apparatuur om oefeningen te kunnen doen in een klein groepje of 1 op 1. Tenslotte kun je patiënten die niet mobiel zijn thuis bezoeken en daar de fysiotherapie uitvoeren. Je kunt als fysiotherapeut gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld rugklachten, schouderklachten, hand- en pols klachten, sportklachten, kinderen, ouderen, manuele therapie enzovoorts. Voor deze specialisaties heeft de fysiotherapeut specialist vaak een vervolgopleiding (masteropleiding) gevolgd. Sommige fysiotherapeuten werken ook uren als personal trainer.
Je werkt als fysiotherapeut in een groepspraktijk, zelfstandig in een eigen praktijk, een ziekenhuis, een verpleeghuis, een revalidatiecentrum of een andere zorginstelling. Daar werk je samen met een manueel therapeut, cesartherapeut, huisarts en anderen.

De taken van een fysiotherapeut zijn onder andere:

 • Hulpvraag van de patiënt bespreken
 • Lichamelijk onderzoek doen bij patiënten
 • Uitleg geven en een behandeling voorstellen
 • Fysiotherapiebehandelingen geven
 • Oefeningen voor thuis uitleggen
 • Medische apparatuur bedienen (bijvoorbeeld ultrasonische - en ultrakortegolf apparatuur)
 • Behandelverslagen schrijven
 • Overleg met de huisarts of specialist

Persoonlijkheid Fysiotherapeut

 • Mensgericht
 • Onderzoekend
 • Praktisch

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

De persoonlijkheid van een Fysiotherapeut bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Fysiotherapeut

 • Analyseren
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Energie hebben
 • Gesprekken voeren
 • Instructie geven (Instrueren)
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
 • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Energie hebben: Veel lichamelijke kracht en gezondheid hebben om veeleisende lichamelijke activiteiten uit te kunnen voeren.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Fysiotherapeut misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Fysiotherapeut

 • Opleiding tot Fysiotherapeut - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Fysiotherapeut

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Fysiotherapeut, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Fysiotherapeut. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.