Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Neuropsycholoog

Neuropsycholoog

Als Neuropsycholoog ben je een psycholoog die gespecialiseerd is het functioneren van de hersenen met betrekking tot het menselijk gedrag. Je onderzoekt bijvoorbeeld het functioneren of problemen bij cognitieve functies (zoals taalverwerking, geheugen, motoriek,  informatieverwerking) en bij gedrag en emoties (zoals verminderde sociale vaardigheden, agressiviteit, angst, depressiviteit, persoonlijkheidsveranderingen, prikkelbaarheid, initiatiefverlies).
Sommige neuropsychologen doen voornamelijk wetenschappelijk onderzoek voor universiteiten of farmaceutisch onderzoek. Andere neuropsychologen werken voornamelijk met patiënten en hebben als zogenaamd klinisch neuropsycholoog meer bevoegdheden.
Als wetenschappelijk onderzoeker breng je bijvoorbeeld de hersenfuncties in kaart om meer inzicht te krijgen of voor het ontwikkelen van medicijnen of voor andere behandelmethoden. 
Als Klinisch neuropsycholoog onderzoek je de patiënt zelf die op een bepaald gebied niet (meer) goed functioneert. Je onderzoekt of dit het gevolg is van een beschadiging of disfunctie in de hersenen. Het kan dan gaan om patiënten met bijvoorbeeld een hersenbeschadiging door een ongeval (traumatisch letsel), een ziekte (gezwel, infectie), een aangeboren afwijking of een neurologisch ziektebeeld zoals dementie. De problemen bij de cognitieve functies en bij gedrag en emoties kunnen verregaande gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en werkprestaties en voor schoolprestaties en de ontwikkeling bij een kind. Als (klinisch) neuropsycholoog draag je op verschillende manieren eraan bij om het leven van patiënten te verbeteren.
Neuropsycholoog word je door de specialisatie/afstudeerrichting neuropsychologie te doen in de masteropleiding. Niet elke masteropleiding heeft deze afstudeerrichting. Gespecialiseerd in het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van patiënten ben je echter pas als Klinisch neuropsycholoog. Je hebt dan na één van de masteropleidingen de postacademische opleiding tot GZ-psycholoog (2 jaar) en daarna tot Klinisch neuropsycholoog (3 jaar) gevolgd. Klinisch neuropsycholoog is een beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zo noemen; een BIG-registratie is verplicht.
Je werkt als neuropsycholoog bijvoorbeeld bij een universiteit, (universitair) ziekenhuis of een farmacologische organisatie; de functie wordt dan soms ook cognitief neuropsycholoog genoemd. Als klinisch neuropsycholoog werk je bijvoorbeeld bij een neurologische afdeling van een ziekenhuis, een instelling voor psychiatrie of geriatrie of een revalidatiecentrum. Je werkt samen met de neuroloog, logopedist, fysiotherapeut, psychiater, huisarts, bedrijfsarts en anderen.

De taken van een (klinisch) neuropsycholoog zijn onder andere:

 • Patiënten onderzoeken
 • Testen uitvoeren (geheugen, concentratievermogen, werktempo, taal en waarneming, spraak, ruimtelijk inzicht, fijne motoriek, persoonlijkheid)
 • (Test)resultaten interpreteren
 • Diagnoses stellen
 • Informatie en advies geven aan patiënten
 • Advies over aanpassingen voor school of werk geven
 • Behandelmethoden bespreken met patiënt (en naasten)
 • Behandelplan vaststellen
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Onderzoeksresultaten publiceren/presenteren
 • Onderwijsgevende taken

Persoonlijkheid Neuropsycholoog

 • Mensgericht
 • Onderzoekend
 • Ondernemend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Neuropsycholoog bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Neuropsycholoog

 • Analyseren
 • Gesprekken voeren
 • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
 • Coachen
 • Integer zijn (Integriteit)
 • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
 • Intrapersoonlijk bewustzijn (Zelfmanagement)
 • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
 • Leidinggeven
 • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
 • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Intrapersoonlijk bewustzijn: Het hebben van inzicht in de eigen sterke en minder sterke eigenschappen en vaardigheden en het kunnen reflecteren daarop (zelfreflectie).

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Neuropsycholoog misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Neuropsycholoog

 • Clinical and Developmental Psychopathology (research) - WO Master
 • Forensic Psychology - WO Master
 • Geneeskunde - WO Master
 • Gezondheidszorgpsychologie - WO Master
 • Psychologie - WO Master
 • Psychologie en Geestelijke Gezondheid - WO Master
 • Psychology - WO Master
 • Psychology (research) - WO Master

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Neuropsycholoog op niveau 7 of 8 die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het thema Opleiding.

Vacatures Neuropsycholoog

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Neuropsycholoog, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Neuropsycholoog. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.