Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar)

Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar)

Als outplacementcoach of outplacementbemiddelaar begeleid je medewerkers voor wie een organisatie geen werk of geld meer heeft of medewerkers die het niet meer naar hun zin hebben in hun functie naar een nieuwe baan buiten de organisatie. Je bent de een externe bemiddelaar die bij reorganisaties, moeilijke werkgever-werknemer relaties en soortgelijke situaties wordt gevraagd medewerkers te begeleiden naar een andere baan. Het werk van een outplacementcoach lijkt een beetje op dat van een re-integratiecoach of loopbaancoach maar het uitgangspunt is toch iets anders. De medewerkers die jij begeleidt hebben vaak te horen gekregen dat hun werk ophoudt en dat ze (waarschijnlijk) ontslagen gaan word of er is een arbeidsconflict. Dat zorgt voor een andere dynamiek van vraagstellingen en emoties. Door de aard van het werk kom je dus in allerlei verschillende organisaties waardoor het werk en zeker je werkplek afwisselend is.
Je werkt bij een outplacementbureau of arbeidsbemiddelingsbureau. Daar werk je samen met onder andere een arbeidsdeskundige, bedrijfsarts, hr-medewerker en anderen.

De taken van een outplacementcoach ofwel outplacementbemiddelaar zijn onder andere:

  • Oriëntatiegesprekken voeren
  • Organiseren en bespreken van testafnames
  • Verdiepende gesprekken voeren
  • Wensen en doelen concretiseren
  • Informatie over opleidingen en beroepen helpen zoeken
  • Outplacementplan opstellen met cliënt
  • Begeleiden bij het opstellen van een sollicitatiebrief en/of CV
  • Begeleiden bij sollicitatiegesprekken
  • Samen met de cliënt en de werkgever afspraken maken over outplacement
  • Soms: groepstrainingen over zelfmanagement, netwerken, social media, solliciteren of andere onderwerpen    
  • Contacten onderhouden met werkgevers voor arbeidsmogelijkheden (vacatures)

Persoonlijkheid Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar)

  • Mensgericht
  • Ondernemend
  • Onderzoekend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar)

  • Coachen
  • Analyseren
  • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
  • Conflicten hanteren (Conflicthantering)
  • Gesprekken voeren
  • Integer zijn (Integriteit)
  • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
  • Organisatiebewustzijn (Organisatiesensitiviteit)
  • Overtuigen
  • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Conflicten hanteren: Het zodanig handelen bij een (opkomend) conflict dat escalatie wordt voorkomen en er wederzijdse instemming en/of begrip over het onderwerp van conflict en de ontstane situatie kan plaatsvinden.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Organisatiebewustzijn: Doorzien wat bepaalde acties, beslissingen en keuzes betekenen voor (delen van) de organisatie en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Overtuigen: Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar)

  • Human Resource Management - HBO Associate Degree
  • Human Resource Management - HBO Bachelor
  • Personeelwetenschappen - WO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Outplacementcoach (Outplacementbemiddelaar). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.