Informatie over beroepen


Testoverzicht
Skip Navigation Links.
 
Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige)

Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige)

Als re-integratiecoach, ook wel re-integratiedeskundige of re-integratiespecialist genoemd, begeleid je mensen die al langer werkzoekend zijn en een zogenaamde “afstand tot de arbeidsmarkt” hebben, vaak door een vorm van arbeidsbeperking. Jouw werk is om deze mensen te begeleiden naar betaald werk. De cliënten van de re-integratiecoach hebben vaak een fysieke (lichamelijke) beperking zoals een ziekte of handicap. Maar het kan ook gaan om psychische beperkingen zoals een gedragsprobleem, persoonlijkheidsstoornis of verstandelijke beperking. De re-integratiespecialist begeleidt deze mensen zodat ze (opnieuw) aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Je helpt ze dus aan passend werk en passende werkomstandigheden. Soms doe je dit door voor mensen een passende werkplek, werkervaringsplek of stageplek te vinden in jouw netwerk van werkgevers en bemiddelingsorganisaties. Een andere keer zorg je eerst voor een mogelijkheid om een training (bijvoorbeeld werknemersvaardigheden of solliciteren) te volgen. Maar je begint altijd met het zorgen voor meer inzicht in de persoonlijkheid, competenties, drijfveren en interesses van de cliënt. Je schrijft de afspraken die je samen met de cliënt maakt in een re-integratieplan. Het werk van een re-integratiecoach of re-integratiedeskundige lijkt enigszins op dat van een decaan, studieadviseur/studentendecaan, loopbaancoach, jobcoach en outplacementbemiddelaar. De decaan is echter gespecialiseerd in jongeren die in het voortgezet onderwijs (Praktijkschool, VMBO, HAVO, VWO) hun profielkeuze en studiekeuze moeten gaan bepalen. De studieadviseur/studentendecaan is gespecialiseerd in ondersteuning aan studenten op een beroepsopleiding (MBO, HBO, Universiteit). De loopbaancoach houdt zich bezig met brede dienstverlening omtrent het uitstippelen van een (nieuwe) loopbaan. De jobcoach is gespecialiseerd in het maken van die laatste stap van re-integratie; het vinden van een baan, aangenomen worden en het begeleiden van mensen tijdens (de eerste periode van) hun werkzaamheden. En de outplacementcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen naar andere werk als ze hun huidige werk niet kunnen behouden (door een reorganisatie of faillissement.
Je werkt als re-integratiespecialist bij een re-integratieorganisatie, arbeidsadviesbureau, een arbodienst of bij een verzekeringsmaatschappij. Daar werk je onder andere samen met een arbeidsdeskundige, jobcoach en bedrijfsarts.

De taken van een re-integratiecoach ofwel re-integratiedeskundige zijn onder andere:

  • Arbeidsdossiers lezen
  • Oriëntatie- en intakegesprekken voeren
  • Organiseren en bespreken van testafnames
  • Verdiepende gesprekken voeren
  • Wensen en doelen concretiseren
  • Informatie over opleidingen en beroepen helpen zoeken
  • Re-integratieplan opstellen met cliënt
  • Begeleiden bij het opstellen van een sollicitatiebrief en/of CV
  • Begeleiden bij sollicitatiegesprekken
  • Samen met de cliënt en de werkgever afspraken maken over de werkomstandigheden en begeleiding
  • Begeleiden bij de eerste periode van werken
  • Soms: groepstrainingen over solliciteren of andere onderwerpen    
  • Contacten onderhouden met werkgevers voor arbeidsmogelijkheden (vacatures)
  • Contacten onderhouden met uitkeringsinstanties
  • Op de hoogte blijven van de mogelijkheden voor arbeidssubsidies

Persoonlijkheid Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige)

  • Mensgericht
  • Onderzoekend
  • Ondernemend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige)

  • Coachen
  • Analyseren
  • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
  • Gesprekken voeren
  • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
  • Netwerken
  • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
  • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige)

  • Human Resource Management - HBO Associate Degree
  • Human Resource Management - HBO Bachelor
  • Personeelwetenschappen - WO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Re-integratiecoach (Re-integratiedeskundige). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.