IQ - Intelligentie Quotiënt
IQ, ofwel intelligentie quotiënt, geeft een berekende waarde aan iemands algemene intelligentie. Deze waarde wordt vaak berekend aan de hand van scores op verschillende categorieën vragen. Klassieke methodes om het IQ te berekenen gaan (meestal) uit van het meten van de volgende 4 onderdelen van je intelligentie:
-
Verbale intelligentie
-
Numerieke intelligentie
-
Logische intelligentie
-
Ruimtelijke intelligentie
Tegenwoordig wordt bij het berekenen van het iQ steeds meer gebruik gemaakt van het CHC model.
IQ - berekening
Je denkt misschien, leuk zo'n IQ getal maar wat betekent het? Het IQ is een waarde waarvan 100 punten het gemiddelde aangeeft die een bepaalde groep mensen (normgroep) voor de betreffende IQ test heeft behaald. Als er uit de test een IQ van 110 komt heb je dus een hoger IQ dan het gemiddelde van de normgroep waarmee je bent vergeleken. Als je IQ erg laag is, dan wordt dat ook wel zwakbegaafd genoemd. Als je juist een erg hoog IQ hebt, dan heet dat hoogbegaafd. Het is wel goed om te weten dat de uitslag van het intelligentieonderzoek een momentopname is en dat je op een ander moment net iets anders scoort op de onderdelen van je intelligentie.
IQ - Wat kun je ermee?
Met de kanttekening dat de uitslag dus een momentopname is op basis waarvan er een waarde wordt gegeven aan je intelligentie, is de uitslag zeker van waarde. In het algemeen wordt aangenomen dat het IQ namelijk een betrouwbare voorspeller is van het opleidingsniveau dat iemand kan halen.
Maar volgens sommige wetenschappers zijn er meer soorten intelligentie te onderscheiden, dus meer dan de 4 onderdelen die het IQ getal volgens het Klassieke model bepalen. Meer over deze 10! verschillende intelligentiedomeinen lees je in ons artikel over Meervoudige intelligentie. Op deze website kun je gratis een iq test doen.
Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuwe (gratis) tests, artikelen en winacties!