zelfkennis

Zelfkennis

Zelfkennis is kennis hebben over je sterke en minder sterke eigenschappen; over je karakter en temperament, over je drijfveren. Sommige mensen kunnen deze zelfkennis of dit zelfinzicht vrij gemakkelijk zelf ontdekken. De meeste mensen kunnen tijdens hun loopbaan echter wel wat hulp gebruiken van een test of van 360 graden feedback van hun omgeving om hun persoonlijkheid en competenties te ontdekken. Hoe dan ook, het hebben van zelfkennis en het goed kunnen verwoorden van dit zelfinzicht is enorm belangrijk in je werk en je carrière bijvoorbeeld bij het solliciteren. Daardoor krijgt een toekomstige werkgever een positief beeld van je. Want als je zelfkennis hebt, heb je (meestal) ook het vermogen om de persoonlijke kwaliteiten te gebruiken èn je hebt het besef wat je beperkingen zijn.  

Zelfkennis vergroten

Iedereen heeft wel dingen gedaan waarvan hij dacht: “Dat heb ik mooi voor elkaar gekregen” Dat is een prestatie. Deze prestaties (hoe klein dan ook) kunnen op heel verschillende gebieden liggen: werk, school, vrije tijd, relatie, opvoeding enzovoorts. Bovendien kunnen ze in alle levensperiodes liggen. Het gaat om prestaties waar je trots op bent. Dus het gaat niet om wat anderen ervan vinden.

Elke prestatie geeft aan dat je iets kunt of kent, of dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Dus je kunt je zelfkennis vergroten door je prestaties te bekijken en op te schrijven welke kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen jou hebben geholpen of hebben tegengehouden.

  • Kennis
  • Praktische vaardigheden (bijvoorbeeld heftruck rijden of typen)
  • Persoonlijke vaardigheden (leidinggeven, plannen)
  • Persoonlijke eigenschappen (bijvoorbeeld assertief zijn of introvert)

Zelfkennis - Kennis

Het inzichtelijk maken van de kennis die je hebt doe je in je CV. Vaak is de kennis die je hebt gekoppeld aan een opleiding of cursus die je hebt gedaan. Bijvoorbeeld een cursus Belastingrecht loonbelasting of een cursus Plantenkennis. Ook de kleinere cursussen en de kennis die je in je vrije tijd opdoet tellen mee. Ze laten de ander (werkgever) niet alleen zien wat je kennis is, maar ook wie je bent en dat je bereid bent om te leren.

Zelfkennis - Praktische vaardigheden

Praktische vaardigheden worden regelmatig over het hoofd gezien en dus niet genoemd door sollicitanten. Juist iemand die voor een werkgever geschikt lijkt en daarnaast ook nog snel kan typen (typdiploma), een heftruck of reachtruck kan besturen, een website kan bouwen of beheren, enzovoorts, heeft vaak net de voorsprong die nodig is om de baan te krijgen. Kijk dus goed naar je prestaties om al je pluspunten voor de baan te verzamelen en je CV compleet te maken.

Zelfkennis - Persoonlijke vaardigheden

Zelfkennis over je persoonlijke vaardigheden zoals samenwerken, luisteren, opkomen voor jezelf is het onderdeel waar de meeste mensen over struikelen. Dit is namelijk gewoon lastig om in je eentje helemaal helder te krijgen. Daar heb je een behoorlijke mate van zelfreflectie voor nodig. Het kan veel inzicht geven om anderen in je omgeving te vragen om hun beeld van jouw competenties te delen. Je kunt zelf anderen gaan bevragen over jouw competenties of je kunt dit doen door ze uit te nodigen voor een 360 graden feedback test over jouw competenties. Persoonlijke vaardigen of competenties worden benoemd in een zin die begint met “Ik kan…” , zoals “Ik kan goed organiseren”.

Zelfkennis - Persoonlijke eigenschappen

Inzicht hebben in de eigen persoonlijkheid is het vierde en laatste onderdeel van het vergroten van je zelfkennis. Persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken zijn voor veel mensen lastig om zelf te beschrijven. Net zoals bij de persoonlijke vaardigheden kun je jezelf niet zo gemakkelijk van een afstand bekijken en observeren. Technisch kan dit natuurlijk wel met een video-opname, maar dan nog is de beoordeling van de eigenschappen die het eigen gedrag laten zien moeilijk. Het beoordelen aan de hand van een lijst of een persoonlijkheidstest is gemakkelijker omdat er dan een bepaalde afstand is tussen de (zelf)beoordeling en het benoemde gedrag dat wel of niet herkent wordt als eigen gedrag. Bovendien is de big five persoonlijkheidstest op deze website genormeerd in 2016, dus geeft deze test een actuele vergelijking met de huidige bevolking.  Persoonlijke eigenschappen worden benoemd in een zin die begint met “Ik ben…” , zoals “Ik ben introvert”.

Zelfkennis in je sollicitatiegesprek

Je zult in een sollicitatiegesprek merken dat de werkgever probeert te zoeken naar jouw persoonlijke kwaliteiten. Het is niet genoeg om je kwaliteiten te noemen, je zult ze ook moeten kunnen onderbouwen met bewijzen. Zorg er daarom voor dat je weet wat je kwaliteiten zijn en dat je ze ook kunt noemen en uitleggen.

Het is belangrijk hiervoor dat je goed naar je carrière en persoonlijke verleden kijkt. Om te beginnen zal het je helpen om jouw eigen kwaliteiten te herkennen. Ten tweede dienen je (werk)ervaring, activiteiten en opleiding ook weer om jouw kwaliteiten te bewijzen. Vandaar dat werkgevers zo in je verleden geïnteresseerd zijn. Het gaat niet alleen om periodes van werk en opleiding, maar ook om periodes van vrijwilligerswerk, stage, ziekte, werkloosheid en korte banen.

De ervaring leert dat werkzoekenden, ondanks periodes van werkloosheid/ziekte in hun carrière, een goede kans maken op werk als er maar aangegeven kan worden dat er in die periodes positieve ervaringen zijn: bijvoorbeeld dat er een opleiding gevolgd is, vrijwilligerswerk gedaan is enzovoorts. Daarom is het belangrijk om goed naar je periode van bijvoorbeeld werkloosheid te kijken en er zoveel mogelijke positieve ervaringen en uiteindelijk kwaliteiten uit te halen.

Wat nu met je minder goede eigenschappen?

Je hebt in je leven niet alleen kwaliteiten opgebouwd. Er zijn ongetwijfeld ook ervaringen in je carrière opgedaan waaruit blijkt dat bepaalde persoonlijke kwaliteiten (vaardigheden of eigenschappen) minder ver ontwikkeld of aanwezig zijn. Dus je hebt (natuurlijk) ook zwakke eigenschappen (net als ieder ander). Bij het op een rijtje zetten van uw ervaringen uit uw verleden is het belangrijk ook hier aandacht aan te geven. Deze minder sterke punten of beperkingen worden ook wel aandachtspunten, groeipunten, leerpunten of valkuilen genoemd.

Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Een werkgever zal in een sollicitatiegesprek vaak vragen naar je zwakkere eigenschappen! Het is goed om dan een antwoord klaar te hebben. Als je goed over je minder sterke eigenschappen nadenkt dan zul je vaak ontdekken dat je ze zo kunt beschrijven dat je in een sollicitatiegesprek juist heel sterk over komt.

Er zijn 4 manieren om met deze minder goede eigenschappen om te gaan:

  1. Ombuigen - Je kunt je beperking ombuigen naar iets positiefs; als je koppig bent, zou je bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat je een volhouder bent.
  2. Compenseren - Stel je geheugen is niet al te best, dan kun je met een goede agenda en met lijstjes werken waardoor je geen werk vergeet.
  3. Vertellen - Er zijn ook beperkingen waar je zelf niets aan kunt veranderen, bijvoorbeeld een lichamelijke handicap of een beperkende ziekte. Dan is het belangrijk om goed te kunnen vertellen hoe jij er mee om kunt gaan.
  4. Veranderen - Er is ook een aantal beperkingen, zoals een slordig uiterlijk, die je wel kunt veranderen.

Hulpmiddelen vergroten zelfkennis

Hulpmiddelen bij het vergroten van zelfkennis zijn bijvoorbeeld een

Nu je je kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten in beeld hebt, kun je naar stap 2 van de 7 stappen van succesvol solliciteren: Welke baan past bij mij?.

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuwe (gratis) tests, artikelen en winacties!
 
 
Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.
Home
Collapse StudieStudie
School in Nederland
- Leerplicht
Basisschool
Voortgezet onderwijs
- Praktijkonderwijs
- VMBO
- HAVO
- VWO
- VSO
- VAVO
Beroepsonderwijs
MBO opleidingen
HBO opleidingen
Profielkeuze
- Profielkeuze VMBO
- Bouwen, wonen en interieur
- Dienstverlening en producten
- Economie en ondernemen
- Groen
- Horeca, bakkerij en recreatie
- Maritiem en techniek
- Media, vormgeving en ICT
- Mobiliteit en transport
- Produceren, installeren en energie
- Zorg en welzijn
- TL: Economie
- TL: Landbouw
- TL: Techniek
- TL: Zorg en welzijn
- Profielkeuze HAVO-VWO
- Profiel Cultuur en Maatschappij
- Profiel Economie en Maatschappij
- Profiel Natuur en Gezondheid
- Profiel Natuur en Techniek
Studiekeuze
Welke opleiding past bij mij?
Open dagen kalender
Omscholen
Leerstijlen Kolb
- Leerstijl Doener
- Leerstijl Dromer
- Leerstijl Denker
- Leerstijl Beslisser
E-learning
Collapse BeroepBeroep
Arbeidsmarkt
Sectoren
- Gezondheidszorg en welzijn
- Handel en dienstverlening
- ICT
- Justitie, veiligheid en openbaar bestuur
- Landbouw, natuur en visserij
- Media en communicatie
- Onderwijs, cultuur en wetenschap
- Techniek, productie en bouw
- Toerisme, recreatie en horeca
- Transport en logistiek
Kansberoepen
Beroepskeuze
Welk beroep past bij mij?
Uitleg beroepsinteressetest
Collapse WerkWerk
Werkwaarden
- Vragen over werkwaarden
- Loopbaanankers Schein
Carrière
- Succes
- Carrièreswitch
- Referentie
Solliciteren in 7 stappen
Stap 1: Zelfkennis opbouwen
Stap 2: Welke baan past bij mij
Stap 3: Vacatures zoeken
- Vacature analyse
Stap 4: Sollicitatiebrief schrijven
- Openingszin sollicitatiebrief
- Kern sollicitatiebrief
- Afsluiting sollicitatiebrief
- Voorbeeld Sollicitatiebrief (25x)
Extra: Motivatiebrief
- Motivatiebrief schrijven
- Motivatiebrief voorbeeld
Stap 5: CV maken
- CV inhoud
- Voorbeeld CV
- Competenties in je CV
Stap 6: Sollicitatiegesprek voeren
- Voorbereiding sollicitatiegesprek
- Sollicitatievragen
- Tips sollicitatiegesprek
- Evaluatie sollicitatiegesprek
Stap 7: Arbeidsovereenkomst
- CAO
Ontslag
Uitzendbureau
Outplacement
Assessment
Loopbaanbegeleiding
Je eigen bedrijf starten
Collapse PersoonlijkheidPersoonlijkheid
Temperament
Karakter
Karaktereigenschappen
- Lijst met Karaktereigenschappen
Identiteit
Kernkwaliteiten
Kernkwadranten
Mindset
Persoonlijkheidsstoornis
- Borderline / ERS
HSP
Hooggevoeligheid
Collapse CompetentiesCompetenties
Wat zijn competenties?
Kennis
Vaardigheden
Kwaliteiten
Competentiemodel
Competentielijst
EVC ervaringscertificaat
Collapse IntelligentieIntelligentie
IQ - Intelligentie Quotiënt
Meervoudige intelligentie
Hoogbegaafd
Collapse LifeLife
Drijfveren
Geluk
Mindfulness
Stress
- Stress symptomen
- Overspannen
- Burn out
- Burn out symptomen
- Burn out herstel
Bore out
Psychiatrie
Normen en waarden
Opruimen
Coaching
Collapse ContactContact
Over Testcentrum Groei B.V.
Algemene Voorwaarden
Beveiliging
Privacyverklaring
Klachtenprocedure
Cookies
Ideeën
Winacties
- Spelvoorwaarden